Nieuwsberichten

CA-ICT moedigt leerlingen aan om hun ICT-talent te ontwikkelen. Vakmensen in de ICT zijn namelijk hard nodig. Nu en in de toekomst. In 2016 heeft CA-ICT aan tien ambitieuze ICT-deelnemers een studiebeurs ter beschikking gesteld in de vorm van een CA-ICT Award ter waarde van €2.500. Loket MBO ICT volgt de winnaars om verslag te doen van hoe zij hun ICT-talent verder ontwikkelen. Vandaag vragen we aan Rik van de Wiel hoe het met hem gaat.

Waar heb je je de afgelopen periode allemaal op gericht als het gaat om ICT?

rikvdwAfgelopen periode heb ik mijn opleiding ICT-Beheerder aan ROC de Leijgraaf afgerond. Daarnaast heb ik meegedaan aan EuroSkills; de Europese ICT-beroepenwedstrijden voor MBO'ers. Tijdens de wedstrijd van IT-Specialist heb ik samen met mijn teamgenoot de 12e plek behaald. Dit was een geweldige ervaring. Tevens ben ik in maart actief geweest als jurylid tijdens Skills Heroes; de nationale ICT-beroepenwedstrijden voor MBO'ers. Samen met twee vertegenwoordigers vormde ik de jury voor de wedstrijd ICT-beheer. Ook dit was een geweldige ervaring. Om samen met mensen te werken die net zoveel passie hebben voor het ICT is gewoon fantastisch. Na het afronden van mijn MBO-opleiding heb ik ervoor gekozen om door te studeren.In februari ben ik gestart met de HBO-ICT opleiding bij Fontys te Eindhoven. Ik verwacht mijn ICT-kennis hierdoor te kunnen verbreden en te kunnen verdiepen.

Wat is in jouw beleving de belangrijkste leerervaring die je de afgelopen periode hebt opgedaan?

De belangrijkste leerervaring van de afgelopen periode is het meedoen aan EuroSkills. Tijdens de beroepenwedstijd werk je op een compleet andere manier met ICT. Je werkt onder enorme tijdsdruk en op een nog hoger niveau dan je gewend bent. Anders zou het natuurlijk geen wedstrijd zijn. Tevens heb ik de keuze gemaakt om mezelf binnen de ICT verder te ontplooien door een HBO ICT opleiding te gaan volgen aan de Fontys in Eindhoven.

Welk ICT-nieuws m.b.t. innovaties, nieuwe producten of trends heeft jou het meest getroffen?

Ik merk dat er de afgelopen tijd veelvuldig aandacht is geweest voor de versleutelingsvirussen. Ik merk dat mensen nu op een punt zijn beland dat ze toch een paar keer nadenken voordat ze op een linkje of mailtje klikken. Dit hoewel de manieren waarop internetcriminelen handelen bijna niet meer van echt te onderscheiden is.

banner caict awards2

In hoeverre heb je uiting gegeven aan het feit dat je ‘ambassadeur’ bent voor het ICT-beroepsonderwijs?

Buiten het meedoen aan vakwedstrijden heb ik tevens gejureerd tijdens Skills Heroes. Dit zijn de Nederlandse finale’s voor MBO vakwedstrijden. Ik vond het fantastisch om deze vakwedstrijden mee te maken van een andere positie. Waar ik vorig jaar als deelnemer meedeed, kon ik dit jaar de ervaringen perfect gebruiken tijdens de jurering. Ook heb ik het beroep ICT-Beheerder aangeprezen tijdens een beroepenmarkt in de regio. Hier kwamen studenten van het voortgezet onderwijs om zich te verdiepen in de opleidingen die er zijn. Op deze manier kunnen zij een goede keuze maken welke opleiding bij hun past. Tijdens deze beroepenmarkt heb ik uit kunnen leggen wat de werkzaamheden zijn van een ICT-beheerder.

Welke plannen heb je voor de komende maanden?

De komende maanden ga ik mezelf volledig richten op de HBO-ICT studie bj Fontys. Het is een 4-jarige studie waarbij ik de keuze heb gemaakt om de richting ICT & Business te gaan volgen. In deze richting ben je eigenlijk de schakel tussen business en IT. Wat mij vooral aanspreekt is dat je verschillende domeinen aanraakt. Wat mij ook enorm interesseert is het werken met Big Data en dan vooral hoe je dit allemaal organiseert en beheert.