Douwe Leenders

CA ICT– Update juli 2019 –

Ik ben opgegroeid in Arnhem en ik studeer momenteel HBO-ICT aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hiervoor heb ik de opleiding MBO ICT niveau 4 Netwerkbeheer gedaan. Deze studie heb ik cum laude gehaald en bij de CA-ICT awards kwam ik in 2017 tussen deze winnaars. Al met al genoeg reden om door te studeren! Nu alweer ruim verder heb ik mijn propedeuse gehaald. Nu houd ik me nu bezig met het programmeren van applicaties en het modelleren van informatiesystemen. In dit eerste jaar HBO-ICT kreeg ik onder andere Applicatie development, Web development, Procesmodelering, Systeemanalyse en infrastructuur. Hierna heb ik gekozen voor de richting ISM, Infrastructure and Security Management.


Bij ISM, Infrastructure & Security Management ligt de focus op High level infrastructuur, het bedenken van IT oplossingen voor bedrijven, het documenteren en implementeren van systemen, het analyseren van systeem beveiliging, het hacken van systemen, het patchen van systemen en het kennismaken met ITIL. In het 2de jaar zijn er projecten geweest om de vaardigheden te toetsen. Dit waren het MANSE-Project en het SEA-Project. Deze vakken en projecten heb ik succesvol afgerond. In mijn eigen tijd ben ik bezig geweest met het maken van Python scripts om gecentraliseerd beheer van servers / services uit te voeren vanaf een management server.


De belangrijkste vaardigheden die ik de afgelopen tijd heb opgedaan zijn: het reflecteren op mijn persoonlijke competenties en voortgang; het high level kijken naar IT; het samenwerken met mensen met veel verschillende competenties (inclusief de valkuilen); het documenteren van complexe systemen en het analyseren van systemen en processen en advies voor mogelijke verbeteringen. Ook heb ik veel geleerd over de samenhang van verschillende systemen en over IT-security.


De ontwikkelingen die mij het meest hebben getroffen op de manier waarop ik mijn werk/studie uitvoer zijn de verschillende lekken die zijn gevonden in systemen en applicaties. Als er een nieuw lek bekend wordt, ga ik meteen kijken hoe het werkt, hoe het is gevonden en hoe de exploit werkt. Een voorbeeld hiervan is Spectre/Meltdown. Mijn plan voor de komende tijd is het opstellen van een ‘Home-Lab’ voor het pentesten van systemen en applicaties. Hiernaast wil ik ook graag applicaties en scripts te schrijven die in het lab een functie kunnen vervullen waaronder een basic webserver. Dit om een beeld te krijgen van de backend, de mogelijke ingangspunten en het proces van patchen en loggen. Hierbij zal ik bezig zijn met het bouwen van systemen en netwerken op basis van verschillende concepten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan clustered services. Ook wil ik binnen deze omgeving op basis van verschillende talen applicaties / scripts gaan schrijven. Denk hierbij aan Python, C, C++, C#, Java, Bash en PHP.

Tags: MBO, HBO

0
0
0
s2sdefault