Tom van der Leij

CA ICT– Update juli 2019 -

Begin februari van dit jaar ben ik gestart met de opleiding Software Engineer aan de Hogeschool Utrecht waarvoor ik de CA-ICT studiebeurs heb gebruikt. Ik heb intussen mijn propedeuse afgerond met de maximaal haalbare hoeveelheid punten! In 2017 heb ik Applicatie- en mediaontwikkeling niveau 4 op het ROC Midden Nederland te Amersfoort afgerond en won ik de plek in deze lijst. Ik was toen onder andere werkzaam bij New Penguins te Amersfoort en Strukton Civiel in Maarssen als Full Stack Developer. Ik werk ook al enkele jaren als zelfstandige en maak, ontwerp en onderhoud daarin websites. Ik verricht systeem- en computeronderhoud, geef advies over netwerken en leg deze zo nodig ook aan. Ik heb een grootte opdracht voor New Penguins mogen afronden. Nu ben ik voor mijn eigen onderneming met enkele klussen gestart.


Voor de afstudeerrichting van Software Engineer is de programmeertaal Java leidend. Zelf had ik nog nooit in deze taal geprogrammeerd en heb de afgelopen periode dan ook veel kennis hierover opgedaan. Daarnaast wordt als onderdeel van de opleiding ook veel focus gelegd op het correct uitwerken en gebruikmaken van bepaalde werkmethodieken. Met enkele van deze methodieken was ik al reeds bekend, maar met vele nog niet. Hier heb ik dan ook veel van mogen leren en hoop mij hierin in het tweede jaar verder in te verdiepen. Er is afgelopen periode weer veel gebeurd op ICT gebied. Er is mooie hardware aangekondigd voor zowel Enterprise als consumenten. En ons leven is weer een stukje eenvoudiger/lastiger gemaakt door de aankondigingen en implementaties van vele nieuwe standaarden zoals: USB 3.2 Gen 2, PCI-E 4, HDMI 2.1 en de recent aangekondigde DisplayPort 2.0 en NVMe over TCP.


De meeste impact van innovaties en producten zit voor mij in de kleine dingen. Zo heb ik mogen profiteren van de historisch lage prijzen voor opslag, van de vele grootte updates voor door mij veelgebruikte software en de toegenomen rekenkracht van verschillende apparaten. Echter heeft ook veel andere berichtgeving mijn aandacht getrokken. En voornamelijk omdat dit op een bepaald moment invloed gaat hebben op mij en/of mijn werkzaamheden. Zo is er meer activiteit dan ooit rondom het waarborgen van privacy, waarmee ik nog meer dan ik al deed rekening mee moet houden tijdens de ontwikkeling van software. En is er een grootte handelsoorlog aan de gang die invloed kan hebben op toekomstige aankopen en cyberactiviteiten zoals digitale aanvallen.


Op basis van de behaalde resultaten ben ik uitgenodigd door de Hogeschool Utrecht om mee te doen aan het Honneursprogramma. Dit programma is voor studenten met een gemiddelde van een 7 of hoger die meer ruimte zoeken voor kennisopbouw en inhoudelijke verdieping naast hun opleiding. Dit is een driejarig programma dat je naast je opleiding volgt. Ik ga dit programma niet volgen, maar het feit dat ik hiervoor uitgenodigd ben betekent dat ik hiertoe wel is staat ben en daar ben ik natuurlijk trots op!

Tags: MBO, HBO

0
0
0
s2sdefault