Thomas Hofman

CA ICTDe afgelopen drie jaar heb ik de opleiding ICT-beheerder niveau 4 gevolgd op het Graafschap College. Wat ik op school voornamelijk belangrijk vond, was de directe connectie naar het bedrijfsleven. Veel docenten hebben jaren meegedraaid in het bedrijfsleven. Ook gingen wij vanuit school naar verschillende ICT-beurzen. Dit gaf naast de theorie- en praktijklessen op school een extra inzicht in hoe de ICT-wereld nou precies in elkaar steekt. 

Tijdens mijn 3-jarige opleiding heb ik twee en een half jaar stage gelopen. Dit zijn naar mijn mening de periodes waarin je het meeste leert. In mijn eerste jaar was ik een beetje zoekende naar wat ICT nou precies inhield. Ik volgde verschillende vakken: Netwerken, Servers, Hardware, Service Management, etcetera. In het begin zag ik nog niet direct hoe deze vakken van pas zouden komen bij het dagelijkse werk van een ICT-beheerder, mede omdat ik niet goed wist wat het vak zoal inhield. De stageperiodes hebben mij antwoord gegeven op de vragen die ik had met betreffing tot het vak ICT. Ook heb ik tijdens deze periodes kunnen zien uit welke componenten een enterprise netwerk nou precies bestaat. Ook heb ik bewust ervoor gekozen om zowel stage te lopen bij een interne (Remondis Nederland B.V.) als externe ICT-afdeling (Harbers ICT B.V.). Hierbij merkte ik dat er een groot verschil is in de behandeling van interne en externe klanten, prioritering en urenverantwoording. Tijdens de stageperiodes heb ik heel veel vrijheid gehad waardoor ik veel heb kunnen leren. Kortom activiteiten met betrekking tot ICT in het bedrijfleven en stage priodes waren voor mij het belangrijkste en meest leerzaamste. 


Tijdens het examenproject op school hebben wij een complete omgeving moeten opbouwen voor een fictieve klant in teamverband. Dit was de ultieme opdracht om alles dat ik in de afgelopen had gekeerd in de praktijk te brengen. En met een mooi resultaat. Helaas hebben wij de teamprijs niet weten te bemachtigen, maar ben ik wel uitgeroepen tot beste examenkandidaat. Een andere leerzame/leuke ervaring was de deelname aan de wedstrijd ICT Beheerd van WorldSkills Netherlands. Tijdens de kwalificatie heb ik mij hier als eerste weten te plaatsen voor de finale waar ik uiteindelijk derde ben geworden.


Ik vind hyperconverged infrastructure heel erg interresant. Daarnaast ook de cloud infrastructure waarbij volledige onpremise omgeving de cloud in geheveld wordt. Ik vind de combinatie van beide het meest interresant; een hybride omgeving. Dit biedt vele mogelijkheden wat betreft flexibility, scalability en failover functionaliteiten en staat bij mij bovenaan het lijstje van meest interresante ICT-trends.


Op het moment ben ik werkzaam bij Harbers ICT als datacenter engineer. Er liggen hier een aantal zeer interresante projecten klaar waar ik binnenkort mee zal beginnen. Daarnaast wil ik een start maken met certificering al heb ik hiervoor nog geen traject uitgezet.

Tags: MBO

0
0
0
s2sdefault