Patrick Haak

– update 2019 –

Ik ben 32 jaar en heb Information Security Management (ISM) gestudeerd aan de Haagse Hogeschool. Naast mijn studie werkte ik ondertussen alweer elf jaar bij Trigion als objectbeveiliger. In juni 2017 werd ik door mijn studieloopbaanbegeleidster benaderd dat ik door het docententeam naar voren was geschoven voor een zogeheten Talent Grant. Ik voelde mij hier eerlijk gezegd in eerste instantie een beetje ongemakkelijk bij, omdat er wat mij betreft genoeg andere mensen ook voor in aanmerking zouden komen. Uiteraard ben ik bijzonder blij met de door Global Knowledge ter beschikking gestelde beurs!


De opleiding ISM geeft je een grote hoeveelheid (basis)kennis over diverse onderwerpen zoals Risk Management, Business Continuity Management, Social Engineering, Awareness, Forensics, Audit and Compliance. Naast deze studie heb ik nog de cursus ISO27001/2 Certified Practitioner gedaan en behaald. Dagelijks zie je wel iets van ISM gerelateerd nieuws voorbij komen. Dit toont maar weer eens aan hoe belangrijk security is en hoe belangrijk het is dat bedrijven daar in investeren.


Tussen mijn afstuderen en het beginnen van een nieuwe uitdaging gerelateerd aan mijn opleiding, heb ik even de tijd voor mijzelf genomen om even tot rust te komen. De vier jaar tijdens mijn studie waren vrij druk qua studie en werk, waardoor ik in die tijd weinig tijd voor mijzelf had en aan het eind van de rit een beetje opgebrand begon te raken. Na het afstuderen draaide ik nog wel parttime diensten voor Trigion en heb ik voor de rest vooral gerelaxt en gezocht naar een nieuwe uitdaging. Deze nieuwe uitdaging vond ik uiteindelijk bij CGI.


20 januari dit jaar was het zover en had ik mijn laatste werkdag bij Trigion waar ik de afgelopen, iets meer dan, 12 jaar met plezier heb gewerkt als objectbeveiliger. Per 1 februari begon mijn nieuwe uitdaging en ben ik in dienst getreden bij CGI, sector Government als Cyber Security Consultant. CGI is een van oorsprong Canadees bedrijf gericht op IT consultancy. CGI is ondertussen al vele jaren internationaal actief in ruim 40 landen en heeft rond de 75.000 medewerkers in dienst.


Mijn eerste maand bij CGI bestond voornamelijk uit het beter leren kennen van de organisatie, het uitvoeren van diverse medewerkers trainingen en het creëren van mijn Consultant CV. Begin maart begon de Cyber Security Masterclass bij CGI. Dit is een traject van zes weken waarbij je diverse cursussen volgt om je kennis te verbeteren op het gebied van Cyber Security en meer waarde als consultant te creëren. De Cyber Security Masterclass bestond uit een klassikaal- en een zelfstudie gedeelte. Tijdens de Masterclass kwamen de volgende cursussen aan bod: Certified Information Systems Security Professional (CISSP), Systems Security Certified Practitioner (SSCP), Certified Information Privacy Professional Europe (CIPP-E) en Scrum Agile. Daarnaast kregen we ook nog diverse deepdive knowledge sessies waarbij ingezoomd werd op een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld Ethical Hacking of OT Security en hebben we klantbezoeken gedaan om te kijken hoe het er bij klanten van CGI aan toe gaat op het gebied van Cyber Security.


Eind maart / begin april kreeg ik het verzoek om op gesprek te gaan bij ABN AMRO in Amsterdam. ABN AMRO zocht een consultant voor het Crypto Services team. Crypto is een niche market en een onderwerp waar relatief weinig mensen kennis van hebben of zich mee bezig houden. In mijn geval was ik geen uitzondering en moest ik bekennen dat mijn Crypto kennis niet verder ging dan bijvoorbeeld PGP. Dit bleek gelukkig geen probleem te zijn, omdat ABN AMRO zich ook bewust is van het feit dat mensen met kennis op het gebied van Crypto niet voor het oprapen liggen. Mede door mijn positieve uitstraling en met name ook mijn senior overkomen, ook al ben ik een junior, viel de keuze op mij en kon ik na de Masterclass direct aan de slag.


Per half april ben ik als consultant gedetacheerd bij de CISO organisatie van ABN AMRO. De CISO afdeling richt zich op het veiliger maken van ABN AMRO. Binnen CISO ben ik werkzaam in het Crypto Services team. Als Crypto Services team houden wij ons bezig met crypto onderwerpen als Key Management, Certificate Management en Domain Management. Ons doel is om deze services binnen ABN AMRO te leveren en continu te verbeteren.


Terugkijkend naar de eerste paar maanden heb ik geen spijt van mijn keuze voor CGI en ben ik tot nu toe zeer tevreden. CGI is een leuk bedrijf om voor te werken, waar je veel mogelijkheden krijgt om jezelf te ontwikkelen als persoon en als professional. De eerste 3 maanden bij ABN AMRO bevallen mij ook heel goed. Ik zit in een leuk team, heb leuke werkzaamheden en leer elke dag over crypto onderwerpen waar ik vooraf minimale kennis van had. Het komende half jaar wil ik mijzelf verder ontwikkelen en certificeringen als CISSP, CISM en CIPP/E gaan behalen.

Tags: HBO

0
0
0
s2sdefault